dijous, 25 de juliol del 2013

V.I.C.U.S ( Vic )



V.I.C.U.S


HISTÒRIA


El grup V.I.C.U.S. va néixer a Vic la primavera de l'any 2001, quan Miquel Soler, Josep Mª Miró i Lluís Toran varen decidir formar un grup que fos un vehicle per a les seves inquietuds musicals i creatives. Tots tres participàvem en d'altres formacions musicals, com ara els Cantadors del Dijous, Els Tranquils o l'Orfeó Vigatà. Així, doncs, els primers objectius que es plantejaven era passar-ho bé mentre compartien les seves cançons i músiques.
Engrescats pels amics i per gent que venia als seus assajos, varen fer la primera actuació en públic l'octubre del mateix any a Tona.

El seu repertori era força eclèctic. Des de cançons pròpies i poemes musicats fins a versions d’algun tema de música country, espiritual negre o d’en Pete Seeger, i amb un caràcter que anava des de la seriositat del compromís fins a la ironia i el sarcasme.






Val a dir que des del principi ha estat present algun poema d'en Josep Riera en el seu repertori, ja que a part dels seus llibres, els uneix l'amistat. En cap de la vuitantena d'actuacions del grup ha faltat una cançó amb lletra d'en Josep.

Potser el més característic del grup durant els primers anys ha estat la proximitat i la complicitat amb el públic, que al tenir-lo a prop en espais petits com ara bars, pubs, biblioteques, sales culturals, etc , els ha permès gaudir de "festivals" d'emocions compartides.

A mitjans del 2008 s’incorpora al grup Josep Vila, tocant el baix elèctric. El 2009 el treball del grup se centra en l’enregistrament del disc “Pell i Paraula”.

Musicalment parlant, podem dir que el grup V.I.C.U.S. està basat fonamentalment en tres veus que van alternant totes les possibles formacions – solistes, duets i trio – embolcallades per vàries guitarres i el baix, i que sovint van jugant amb contracants o interludis d’harmònica o de guitarra.

PELL I PARAULA

Va ser a mitjans de l'any 2007 que varen pensar a fer un muntatge monogràfic sobre l'obra poètica d'en Josep Riera. Varen ajuntar els poemes que ja havien musicat, en varen musicar alguns més, procurant abastar tots els llibres. Això, al voltant d'uns escrits que varen encarregar a en Josep, sobre el matí, el migdia i el vespre, els va permetre articular "Pell i Paraula", com un muntatge poètic - musical de tres parts, on s'hi inclouen 13 poemes musicats i 14 recitats sobre fons musicals.

Varen estrenar Pell i Paraula a finals de març de 2008 a la Serra i, després l'han presentat a Igualada, Vic, Folgueroles, Tona, S. Feliu Sasserra, Oristà, Malla, S. Hipòlit, Torrelles i Genoni (Sardenya).

La música que acompanya tot el muntatge és de creació pròpia i, amb una sonoritat acústica ( guitarres acústiques, harmònica i veus ) es va bellugant per estils ben diferents que poden recordar a la música tradicional, clàssica, cançó d'autor, havanera, vals, balada, rock o blues.








                                                      


                                                        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada