divendres, 15 de novembre del 2013

Nen Magem





Quan va néixer, a Vic l'any 58, el seu pare era el "cafeter de l'orfeó", l'Orfeó Vigatà en aquells temps era una entitat dedicada a la promoció de la música i el teatre, o sigui que podriem dir que pràcticament va néixer en un escenari...


La seua primera actuació fou com a Nen Jesús en els pastorets, pastorets on arribà a interpretar tots els estaments socials i espirituals : àngel, pastor, dimoni... En la mateixa entitat formà part de varis grups de folk com a cantant, guitarrista i "panderetero". Als quinze anys formava part d'Els Llumins, grup de folk que va fer bastants concerts per la comarca d'Osona en el temps en què triomfaven Els Esquirols (amb qui havien compartit escenari). Es va penjar la primera guitarra elèctrica (que li van deixar) en formar el grup "Supernen", especialistes en catarsis col.lectives. Cap als vint va fer unes quantes actuacions com a "Alvaro Punyal" interpretant els tangos que havia popularitzat Carlos Gardel, acompanyat a voltes només amb la guitarra i d'altres amb un trio de contrabaix, bateria i guitarra (per cert, que el contrabaixista és actualment el baixista dels "Trogloditas").


Als vuitanta, fou guanyador un any i segon classificat un altre, del "Festival de música insòlita" que es celebrava a Vic. Més endavant, els Situados Proximamente revolucionaven la plana de Vic amb el seu ska i amb el Nen Magem com a cantant. Van ser uns anys de marxa força potent. Moltes actuacions per la plana i a Barcelona (KGB, Humedad Relativa, Zeleste 2, etc.). amb els Situados van arribar a gravar vàries maquetes. Les crítiques els deixaven molt bé, a ell el varen titllar de "cantant histriònic" pels numerets que muntava dalt de l'escenari. Mentre els "Situados" es transformaven en "Os Pedrer", el Nen va reinventar "Alvaro Punyal", ara un personatge deprimit que plorava tangos d'Astor Piazzola acompanyat al piano per Josep M. Cols en l'espectacle "Tangos" que va presentar primer a la Fira de Tàrrega i després, reestructurat, al Mercat de Música Viva de Vic com a espectacle produït pel Mercat. En un altre registre anímic, tot i que també com a AlvaroPunyal, feu la gravació del disc "Tango de la cocaína", amb Fausto Gramola i la Sonora Maestranza, amb qui també feren vàries actuacions amb l'espectacle "Delirios de Arrabal", sota la direcció musical de Ramon Ferrer, columna vertebral dels ja desapareguts "Dubble Bubble".



Com a actor ha fet diversos petits treballs en cinema i la vida el va portar a fer de milicià a la pel.lícula de Ken Loach "Tierra y Libertad". La seva veu es pot escoltar cantant "La internacional" a la banda sonora del film. Va estar dos anys de gira per Europa amb l'espectacle "Híbrid" de "Sèmola Teatre", cantant boleros.


La necessitat de guanyar-se les garrofes l'ha dut a deixar els escenaris durant un temps, fins ara, en què el desig d'explicar-se l'ha fet tornar als seus orígens amb la presentació d'aquest recull de cançons pròpies (fresques d'ara) en un espectacle de nom "Cap Quadrat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada